BASES DE LA DISSETENA EDICIÓ DEL PREMI VENT DE PORT

Premi

VENT DE PORT

de contes

Aquest premi el convoca l’associació cultural i recreativa

LA CASA DEL SOL NAIXENT

de Tremp (Pallars Jussà), i està dotat econòmicament

per l’Ajuntament de Tremp amb 2.100 euros.

 

1.         El premi Vent de Port es concedirà al millor conte de temàtica lliure.

2.         Cada autor podrà entrar a concurs amb una sola obra, i l’autoria haurà de ser individual.

3.         Els treballs hauran de ser inèdits i escrits en llengua catalana. Les obres no podran haver estat premiades anteriorment, ni trobar-se pendents de la resolució d’altres certàmens.

4.         L’extensió no excedirà el nombre màxim de vuit fulls, impresos a una sola cara i a doble espai. El text haurà d’estar mecanografiat en la tipografia Times New Roman, amb un cos de 12 punts.

5.         El conte guanyador serà publicat per Pagès Editors, juntament amb els millors treballs escollits pel jurat. La participació al premi comporta, en el cas dels autors seleccionats per formar part de la publicació, la cessió dels drets d’explotació de l’obra a l’associació convocant. En el cas de no resultar guanyador, aquests drets tornaran a recaure sobre els autors passat un any de l’edició del llibre. Un cop emès el veredicte del jurat, doncs, els autors no podran renunciar a la publicació del seu conte, i l’hauran de trametre a l’organització en format digital.

6.         Els treballs s’hauran de trametre en el format especificat, en cinc exemplars, a La Casa del Sol Naixent, apartat de correus núm. 10, 25620-TREMP (Pallars Jussà). Els exemplars no podran contenir cap element identificatiu de l’autoria de l’obra. En un sobre tancat, s’adjuntaran les dades següents: títol, nom, cognoms, adreça, telèfon de contacte i correu electrònic. A l’exterior del sobre, només hi apareixerà el títol del conte.

7.         El termini d’admissió d’originals comença el dia 23 d’abril de 2010 i acaba el dia 11 de setembre de 2010.

8.         El jurat del premi estarà format per Vicenç Llorca, Jordi Mir, Ada Castells, Carme Ballús i Joan Carretero.

9.         El veredicte del jurat es farà públic en un acte que se celebrarà durant la primera quinzena de febrer de 2011.

10.       No hi ha cap límit d’edat per a la participació en aquest premi.

11.       Els originals no seran retornats. En cap cas se’n farà un ús a part de l’estrictament relacionat amb el premi.

12.       Els autors dels contes seleccionats es comprometen a aparèixer en la publicació amb el seu nom i cognoms, i en cap cas sota pseudònim.

13.       El guanyador rebrà 2.100 euros en concepte de premi i d’avançament dels drets d’explotació de la primera edició. Els finalistes, és a dir, la resta d’autors que publicaran en el recull de contes, percebran 30,05 euros en concepte de drets d’explotació de la primera edició. A més, tots ells rebran tres exemplars de la publicació.

14.       Tant l’organització com el jurat del premi es reserven el dret de resoldre, segons el seu bon criteri, qualsevol cas no previst en aquestes bases.

15.       La participació en el premi implica l’acceptació íntegra de les bases i dels drets i obligacions que se’n deriven.

Per a qualsevol dubte i/o aclariment podeu contactar amb nosaltres escrivint-nos al correu electrònic

 ventdeport@ajuntamentdetremp.cat.

 

Si voleu informació addicional podeu visitar el web

http://www.tremp.cat/lacasadelsolnaixent

o el bloc

https://ventdeport.wordpress.com.

Anuncis

Quant a ventdeport

Concurs de narrativa curta organitzat per l'associació cultural i recreativa La Casa del Sol Naixent, de Tremp.
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

10 respostes a BASES DE LA DISSETENA EDICIÓ DEL PREMI VENT DE PORT

 1. Maria Carme ha dit:

  Amb un polític com en Joan Carretero, incorporat com a membre del jurat literari ¿Es pot creure que serà un veredicte net i polit, sense donar el premi algun amiguet?

  M'agrada

  • ventdeport ha dit:

   Benvolguda Maria Carme,

   En primer lloc, moltes gràcies per fer-nos aquesta pregunta. Segurament no ets pas l’única persona que, en veure les bases del nostre premi, s’ha fet aquesta pregunta “Per què en Joan Carretero, un polític, fa de membre del jurat d’un premi literari?”. Aprofitaré l’avinentesa per resoldre el dubte:

   El Joan Carretero que actua com a membre del jurat del premi Vent de Port des de fa un parell d’anys no és pas el polític, sinó un dels molts voluntaris que integren l’associació organitzadora, La Casa del Sol Naixent. La seva figura, doncs, respon a la necessitat d’incloure un únic membre de l’entitat en el jurat, paper que des del 1994 fins al 2008 va realitzar Xavier Baulies.

   Suposo que no és una dada rellevant, però ja que poses en dubte la transparència del funcionament del premi, m’interessa deixar clar -perquè vegis que no tenim res per amagar- que dóna la casualitat que en Joan Carretero pel qual preguntes és família del polític, però que ell no està implicat directament en política, doncs com és obvi, a l’hora de seleccionar els membres del jurat, aquest és un factor que procurem tenir en compte.

   Espero, doncs, haver-te tranquil·litzat: la probabilitat que el nostre Joan Carretero tingui algun interès en donar el premi a algun “amiguet” seu no deu ser pas major que la probabilitat que la de qualsevol altre membre de qualsevol jurat de qualsevol premi literari, perquè suposo que estarem d’acord si et dic que tots els integrants de tots els jurats de tots els premis tenen família i amics…

   Finalment, potser és convenient comentar que l’equip de coordinació del premi i el jurat estan formats per persones diferents, i que, precisament, una de les tasques de l’equip de coordinació és vetllar perquè el veredicte sigui net i polit. És per aquest motiu que, per exemple, cap membre del jurat té contacte amb les pliques dels participants, ni tan sols amb els sobres que ens envien: passada la convocatòria, ells reben un paquet amb una còpia de tots els contes rebuts, i en aquest moment comença la seva feina.

   En resum, des de La Casa del Sol Naixent treballem per mantenir, i millorar, el funcionament del Vent de Port, i per oferir un premi seriós a tots aquells lletraferits que es decideixen a fer-nos arribar la seva obra per quintuplicat.

   No voldria acabar sense convidar-te a participar a la convocatòria d’enguany i sense instar-te a formular-nos tantes altres consultes com creguis necessari.

   Ben cordialment,

   Josep Fabà
   Membre de l’equip de coordinació del premi Vent de Port

   M'agrada

 2. Maria Carme ha dit:

  Apreciat Josep Fabà.

  Moltes gràcies per la teva amable i encertada resposta.

  Salutacions.

  M'agrada

 3. MIquel ha dit:

  Es legal publicar els treballs del finalistes, sense compensació economica? (i no val a dir els miserables 30 euros).
  Es digne impedir que aquests treballs puguin participar en un altre certamen on podrian obtenir millor resultat?.
  Crec que les bases son abusives, de valent.

  M'agrada

  • ventdeport ha dit:

   Benvolgut Miquel,

   Si t’he de ser sincer, no sóc pas advocat, així que no et puc respondre amb total seguretat a la primera pregunta que ens planteges. De totes maneres, procuraré fer-ho en base al coneixement que tinc de la matèria: em sembla clar que si anés a casa d’algú, li robés un manuscrit i el publiqués sense el seu consentiment i amb el meu nom sí que estaria infringint alguna llei, però aquí les coses no van pas d’aquesta manera. Per tal de poder-ho explicar millor, he estat buscant informació per internet; te la sintetitzo a continuació:

   Els drets d’autor inclouen els drets morals i els drets d’explotació. Els drets morals són intransferibles, i inclouen el dret al reconeixement de l’autoria, el dret a la integritat de l’obra, el dret a la divulgació de l’obra, el dret a la modificació de l’obra, el dret a retirar l’obra del mercat i el dret a accedir a l’exemplar únic o rar. D’aquesta manera, seria il·legal que hom fes passar el conte d’una altra persona per seu, que en plagiés una part, que el divulgués o modifiqués sense el seu consentiment, etc. Per aquest últim motiu, l’equipt de coordinació del Vent de Port retorna els contes que integraran el llibre als finalistes i al guanyador un cop les nostres correctores han marcat totes aquelles coses que creuen que s’haurien de canviar, perquè ells ens diguin quines suggerències de canvi accepten i quines no. Això és feina per nosaltres.

   D’altra banda, els drets d’autor també inclouen els drets d’explotació, que sí que són transferibles. Aquests, entre d’altres, inclouen el dret a la reproducció i a la distribució. Així doncs, quan algú participa al Vent de Port i ens envia els seus contes, està acceptant les bases del nostre premi i, per tant, acceptant també un contracte implícit segons els quals els drets d’explotació passen a ser de La Casa del Sol Naixent durant un any (és un lapse de temps simbòlic que es va calcular pensant en evitar problemes si s’hagués de fer una reedició del llibre). Passat aquest any, els drets d’explotació tornen a recaure en els autors.

   En relació a la compensació que reben els finalistes, si els donem “30 miserables euros” és perquè un any es van dividir els beneficis obtinguts de les vendes del llibre entre el total d’autors per saber la part que els corresponia, i es va establir que, per no haver de fer càlculs cada any, aquesta seria la quantia que rebrien. Pensa que, en primer lloc, ni la tirada ni la distribució són extensíssimes, i a més a més, estem parlant d’un llibre d’autoria col·lectiva, és a dir, d’un llibre que compra poca gent.

   Preguntes, també, si és digne impedir que els contes publicats puguin participar en altres certàmens on podrien obtenir millors resultats… T’equivoques de mig a mig en dir que impedim que els contes publicats puguin participar en altres concursos: hi ha molts premis en les bases dels quals no s’especifica si els contes que s’hi envien poden, o no, estar publicats. Aquest, però, no és el nostre cas, doncs nosaltres, com molts altres premis, no acceptem contes que hagin estat exposats al públic anteriorment. És digne que un autor publiqui un conte, que només rebi “30 miserables euros” per haver-ho fet, i que per aquest mateix motiu no el pugui enviar a determinats certàmens? Personalment, crec que sí. De fet, la gran majoria d’autors que resulten finalistes del Vent de Port n’estan ben satisfets i et puc dir que, quan els donem la notícia, s’alegren de saber que el jurat ha valorat positivament el seu esforç i de veure el seu conte publicat. Sense anar més lluny, et diré que hi ha molta -però molta!- gent que decideix compartir la cultura que generen amb la resta de persones, i que ho fan sense cobrar absolutament res (com tothom qui publica a http://www.relatsencatala.com) o, fins i tot, posant-hi diners de la seva butxaca. És digne? Jo crec que sí. És digna la feina de tots els artistes que, cada any, fan una il·lustració per acompanyar cadascun dels contes del recull sense cobrar? Jo crec que sí. Clar que també hi ha gent que escriu només per guanyar i cobrar. És una opció igualment respectable, però tots aquells que pensen així i que es decideixen a trametre’ns els seus originals per provar sort, han de saber, per avançat, que, en el nostre cas, pot ser que no guanyin i que el seu conte es publiqui. Qui no s’arrisca no pisca! Una altra pregunta seria si val la pena arriscar-se per guanyar 2.100€. És digne el guardó? Jo crec que sí.

   Per acabar, La Casa del Sol Naixent és una entitat sense ànim de lucre, i el Vent de Port, una de les moltes activitats que organitza. Les persones que en formen part, doncs, són voluntaris. Per què aquestes persones fan la feina que comporta organitzar un premi literari de franc? Doncs per promocionar la llengua i la cultura, i per donar l’oportunitat de veure la seva obra publicada a tots aquells lletraferits que gaudeixen escrivint i que se senten realitzats d’aquesta manera.

   És possible que algú que només escriu pensant en quant en treurà -i no dic que sigui el teu cas- consideri les bases del nostre premi ignominioses. No obstant, hi ha molta gent que escriu pel plaer d’escriure, i que s’il·lusiona en pensar que pot guanyar el Vent de Port (o qualsevol altre premi literari) o, senzillament, en pensar que pot veure el seu conte publicat en un recull que després podrà trobar en una llibreria, tenir a casa, regalar als seus amics, etc. Totes aquestes persones, suposo, consideraran que les bases d’un concurs que els ofereix la possibilitat de guanyar 2.100€ i de veure el seu esforç plasmat en un llibre no són exactament “abusives”.

   I, després de tot això, jo em pregunto: És digne guanyar el Vent de Port? És digne que el jurat consideri que el teu conte és un dels 16 millors dels 130 que s’han llegit? És digne quedar finalista del Vent de Port? És digne publicar pagant, cobrant poc o sense cobrar? Jo crec que sí. Hi ha gent que creu que no. Ho respecto, però no ho comparteixo.

   PD: Per si algú hi està interessat, tota la informació citada més amunt en relació a la propietat intel·lectual i als drets d’autors ha estat extreta de la pàgina següent: http://www.nuriagallart.cat/piadr3.htm.

   Josep Fabà
   Membre de l’equip de coordinació

   M'agrada

 4. Carme Ballús ha dit:

  Jo he participat diverses vegades en el premi Vent de Port, i he de dir que les bases són molt clares, el tracte rebut pels voluntaris de l’organització és exquisit i els llibres publicats per l’editorial Pagès, amb il·lustracions fetes de forma desinteressada per gent de l’organització o propera a ells, són uns llibres dignament editats. Estic contenta d’haver-hi participat, d’haver quedat finalista i d’haver-lo guanyat i convido qui tingui contes per donar a conèixer que hi participi i gaudeixi de la possibilitat de veure la seva obra publicada i de l’amabilitat dels trempolins.
  Carme Ballús

  M'agrada

 5. helena ha dit:

  He participat en diferents certàmens i no em puc pas queixar del tracte rebut per la gent del Vent de port. Les bases són clares abans de concursar-hi i tothom és lliure de fer-ho tot acceptant-les. En el meu cas us puc dir que l’organització va complir molt bé el que prometien les bases, cosa que no puc dir d’altres certàmens. D’altra banda el fet de publicar ja és una bona compensació. En altres ocasions cobres i no et publiquen en un recull com el de Vent de Port. Què vol un escriptor? En el meu cas, publicar, sens dubte. Cal agrair a entitats com la de Tremp el fet de poder tirar endavant amb seriositat un certamen com aquest. No em sento “abusada”, en tot cas agraïda per haver pogut publicar.

  M'agrada

 6. helena ha dit:

  He participat en diferents certàmens i no em puc pas queixar del tracte rebut per la gent del Vent de port. Les bases són clares abans de concursar-hi i tothom és lliure de fer-ho tot acceptant-les. Us puc dir que l’organització va complir molt bé el que prometien les bases, cosa que no puc dir d’altres certàmens. D’altra banda el fet de publicar ja és una bona compensació. En altres ocasions cobres i no et publiquen en un recull com el de Vent de Port. Què vol un escriptor? En el meu cas, publicar, sens dubte. Cal agrair a entitats com la de Tremp el fet de poder tirar endavant amb seriositat un certamen com aquest. No em sento “abusada”, en tot cas agraïda per haver pogut publicar.

  M'agrada

 7. rosicler ha dit:

  És el primer cop que hi participo al Vent de Port i ho he fet per les bones referencies que he recollit.
  Respecte a l’amiguisme en els premis, he deixat de participar en un per tenir-hi un amic de jurat.

  rosicler

  M'agrada

  • ventdeport ha dit:

   Bon dia, rosicler

   Moltes gràcies per el teu comentari: sempre és una excel·lent notícia saber que hi ha algú bufant bones paraules del Vent de Port! Espero que la teva experiència hagi estat satisfactòria, i que haguem estat a l’altura de les teves expectatives.

   En principi, avui o demà penjarem la informació referent a la presentació del llibre d’enguany a la qual, com la resta de participants, estàs convidada!

   Fins aviat,

   Josep Fabà

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s